LES ACTIVITATS DEL CLUB, NOTÍCIES, OPINIONS, ARTICLES..., UN ESPAI PER PARTICIPAR, COL·LABORAR, COMENTAR, PROMOURE I DIVULGAR L'AFECCIÓ PER LA LITERATURA I LA LECTURA.
-----------------------------------------------------------------

diumenge, 6 de desembre del 2009

EL PATRIOTA CONTUMAÇ - Oriol Ponsatí-Murlà


Feliu Matamala i Teixidor






Catalunya, mancada durant segles dels recursosque que són normals en altres països, com institucions i finançament, ha aconseguit mantenir-se dreta, en gran part, gràcies a la profusió de personatges que s’han estimat la terra i que han desplegat de manera solitària
una activitat titànica. La rauxa i la tossuderia acostumen a ser trets que acompanyen els nostres homenots i, sovint, la naturalesa els concedeix el do de la longevitat.
A Girona, tots aquests trets els trobem concentrats en la figura de Feliu Matamala i Teixidor
(Amer, 1912). Feliu Matamala és dels pocs gironins que ha viscut amb consciència les dues dictadures espanyoles del segle XX, la de Primo de Ribera i la de Franco. La seva catalanitat infrangible es va forjar ben d’hora, amb la influència de mestres com Silvestre Santaló i la fundació als 18 anys de la Federació de Joves Cristians de Catalunya, entitat especialment
crítica amb la posició de l’episcopat espanyol (hi ha coses que sembla que no canviaran mai).
Delineant de formació, quan va esclatar la guerra, Feliu Matamala va poder evitar anar al front i va servir l’exèrcit republicà en el disseny de maquinària bèl·lica però l’any 1938, per evitar que el seu germà petit fos mobilitzat, va travessar la frontera, on va ser detingut i obligat a tornar a entrar a Espanya.
Després de la guerra, Feliu Matamala aconsegueix crear la seva pròpia empresa de dibuix industrial que un dia s’acabarà convertint en la coneguda papereria Stein i, aprofitant la relativa obertura cultural dels anys 60, l’any 1963 crea, juntament amb una quarantena de socis més, la llibreria Les Voltes, situada en els baixos de Casa Carles.
Les Voltes és una de les poquíssimes llibreries dels Països Catalans on només s’hi poden trobar llibres en català, a més de tot tipus de material independentista com samarretes, bufandes, adhesius o senyeres. Matamala ha vetllat perquè davant de la llibreria no hi falti mai una tauleta amb un o altre manifest a favor d’una causa catalanista i, des de 1983,
ha promogut la creació de documents nacionals d’identitat catalana.
A hores d’ara, la llibreria n’ha tramitat més de 18.000 dels 83.000 que s’han fet arreu de Catalunya.
Una trajectòria com la de Feliu Matamala bé mereixia el seu reconeixement públic. I aquest reconeixement ha arribat, tot i que, com succeeix sovint en aquest país, hom té la sensació que arribaquan l’edat el fa absolutament ineludible. El 2004, Matamala varebre la Medalla Francesc Macià de la Generalitat, i enguany li ha estat concedida la Creu de Sant Jordi i la distinció Ciutadania de l’Ajuntament de Girona. Feliu Matamala era cada any un dels principals impulsors dels actes de celebració de la Diada davant l’Ajuntament de Girona. Enguany, la seva salut no li permetrà sumar-s’hi, però tots nosaltres l’hi farem preesent.


Foto: Arxiu familiar Feliu Matamala