LES ACTIVITATS DEL CLUB, NOTÍCIES, OPINIONS, ARTICLES..., UN ESPAI PER PARTICIPAR, COL·LABORAR, COMENTAR, PROMOURE I DIVULGAR L'AFECCIÓ PER LA LITERATURA I LA LECTURA.
-----------------------------------------------------------------

dissabte, 15 de desembre del 2007

Més llibres per a tothom

Narcís-Jordi Aragó, escriptor i periodista. Va ser Director de Presència des de l'any 1968 al 1980. En l'actualitat és Director de la Revista de Girona.
*
MÉS LLIBRES PER A TOTHOM
Article amb motiu de la Inauguració del Punt de lectura de Sant Narcís
*
Ara que els informes i les enquestes diuen que en aquest país es llegeix molt poc i que als adolescents els costa de comprendre el que llegeixen, resulta reconfortant assistir a un acte com el que es va celebrar el divendres -14 de desembre- al Centre cívic de Sant Narcís: la inauguració del Punt de lectura que ofereix, en petit format, tots els serveis d'una biblioteca -sala de lectura de llibres, revistes i diaris, préstec de llibres, música i cinema- i brinda la possibilitat d'accedir fàcilment als milers de llibres d'una biblioteca real, la Salvador Allende del barri de Santa Eugènia. Aquest Punt de lectura ha estat com el premi a la constància del Club de lectura Sant Narcís de l'Associació de Veïns (Vocalia de Cultura) -que des de fa prop de tres anys funciona regularment en el Centre Cívic del barri- i de l'Ajuntament de Girona, des del Servei de Biblioteques, i hom se sent especialment satisfet d'haver pogut contribuir a la seva instal·lació amb l'aportació de dues col·leccions de llibres: els de la sèrie A tot vent de l’Editorial Proa i Les millors obres de la literatura universal d'Edicions 62. Aquests volums, que ja no cabien als prestatges domèstics, es troben ara perfectament catalogats i disponibles per donar satisfacció a molta gent.
Els llibres sempre han tingut molts enemics i han viscut permanentment sota sospita en els índexs prohibits de les religions i en les llistes negres de les censures civils. Han estat cremats sistemàticament pels actes de fe medievals i per les depuracions de les dictadures militars. Ara es troben greument amenaçats pel domini abassegador dels mitjans audiovisuals i dels nous ginys electrònics, i qui sap si arribarà el dia profetitzat per Ray Bradbury en què seran perseguits com elements subversius per les forces d'ordre públic i fulminats massivament a la temperatura de 451 graus Farenheit. De moment, ja són víctimes dels seus propis editors, que guillotinen sense compassió els exemplars no venuts de les operacions menys rendibles. Per això reconforta comprovar que encara són molts -a Santa Eugènia, a Sant Narcís i arreu- els qui es preocupen de salvar-los, de protegir-los, de guardar-los i de posar-los a l'abast de tothom com una font inesgotable de coneixement, d'entreteniment, de plaer i de bona companyia.
---
Narcís-Jordi Aragó