LES ACTIVITATS DEL CLUB, NOTÍCIES, OPINIONS, ARTICLES..., UN ESPAI PER PARTICIPAR, COL·LABORAR, COMENTAR, PROMOURE I DIVULGAR L'AFECCIÓ PER LA LITERATURA I LA LECTURA.
-----------------------------------------------------------------

divendres, 21 de desembre del 2007

"Girona entre el record i la literatura" - Narcís-Jordi Aragó (Actes inauguració Punt de lectura)

En la seva conferència "Girona, entre la literatura i el record", Narcís-Jordi Aragó va parlar dels memorialistes, els novel.listes i els poetes que han fet del record la matèria bàsica de la seva creació literària.
*
D'entre els autorts de memóries, dietaris o autobiografies, va triar Josep Pla i Miquel de Palol. De "Girona, un llibre de records", del primer, va llegir un fragment sobre les voltes de la ciutat. De "Girona i jo", del segon, la descripció dels antics establiments d'aigua picant del barri de Pedret.

*

Els dos novel.listes que han escrit els millors relats de ficció basats en elsseus records gironins son, segons Aragó, Prudenci Bertrana, amb la nove.la autobiogràfica "El Vagabund", i Joaquim Ruyra, amb elconte "El primer llustre d'amor". De Bertrana va llegir la descripció que fa de Girona des del tren, i de Ruyra la visió de la Plaça del Vi des del balcó de casa seva.

*

Els poetes del record, que ho són també de l'enyorament de Girons, van ser representats per Narcís Comadira, amb "Ciutat d'infantesa", i Núria Esponellà, amb "Tots els ocres". En tots dos casos es tracta de poemes basats en la memòria dels anys d'adolescència

*

La disertació va servir per demostrar que a partir dels records es pot fer molta i molt bona literatura. Els records agres d'un Josep Mª de Sagarra ressentit, a la novel.la "All i salobre", van servir de contrapunt irònic i sarcàstic al to emotiu i nostàlgic dels altres textos llegits.