LES ACTIVITATS DEL CLUB, NOTÍCIES, OPINIONS, ARTICLES..., UN ESPAI PER PARTICIPAR, COL·LABORAR, COMENTAR, PROMOURE I DIVULGAR L'AFECCIÓ PER LA LITERATURA I LA LECTURA.
-----------------------------------------------------------------

dimecres, 2 de juliol del 2008

Retalls de lectura - Oriol Ponsatí - Revitalitzar la democràcia des de l'interior

Martí Carreras i Planas
President de l'AV del Barri de Sant Narcís

Oriol Ponsatí-Murlà
Girona

REVITALITZAR LA DEMOCRÀCIA DES DE L'INTERIOR*

Nominalment el nostre és un sistema de govern democràtic. Això hauria de voler dirn que el poder és en mans del ciutadà. A la pràctica, però, el nostre sistema està molt lluny de confiar cap decisió al poble. I és preocupant que això sigui així en l'àmbit local, on la proximitat entre ciutadà i administració hauria de facilitar formes de participació molt més actives. Mentre esperem que elsnostres polítics deixin de veure el ciutadà com una nosa que inoportuna i fa la guitza, el teixit social ha trobat les seves pròpies formes d'organització i els seus mecanismes d'influència. Estem parlant de les associacions, i a Catalunya en tenim de tota mena. Una de les més importants a Girona és l'Associació de Veïns del Barri de Sant Narcís, que presideix des de fa sis anys Martí Carreras i Planas (Girona, 1971).
Ens trobem amb en Martí Carreras al Centre Cívic de Sant Narcís, el centre del barri, després de la festa major i l'endemà mateix que una reunió per parlar de les obres de l'AVE hagi congregat 250 persones. Carreras està eufòric. Valora la facilitat amb què en aquest barri gent de totes edats s'implica en tota mena d'activitats i s'interessa pels problemes comuns. El lema de l'associació és "Hi vivim, decidim" i per això bona part de la seva activitat va encaminada, d'una banda, a fer prendre consciència als veïns que les seves accions poden comportar canvis poderosos i, de l'altra, a convèncer l'administració que se'ls ha d'escoltar abans de prendre decisions que els afectin.
En aquest sentit, l'associació sembla haver arribat a la conclusió que tot allò que l'Ajuntament no entengui que és necessari pel barri, ja ho faran els veïns pel seu compte. Així, cansats d'esperar una pista esportiva per a un barri de 15.000 habitants, van tallar un carrer per celebrar-hi un campionat de 3x3.
Carreras es passa mitja vida reunit. I quan es reuneix amb polítics, li agradaria molt que, a més de parlar,, de tant en tant fessin alguna cosa. O com a mínim, ens la deixessin fer a nosaltres.

* Publicat al suplement GIRONA, a La Vanguardia, del divendres 27 de juny de 2008.

- Fotografia: La Vanguardia. (No és la publicada amb l'article original)