LES ACTIVITATS DEL CLUB, NOTÍCIES, OPINIONS, ARTICLES..., UN ESPAI PER PARTICIPAR, COL·LABORAR, COMENTAR, PROMOURE I DIVULGAR L'AFECCIÓ PER LA LITERATURA I LA LECTURA.
-----------------------------------------------------------------

dimecres, 5 de març del 2008

Retalls de lectura (Jaume Cabré)

... "Què és la lectura si no un gest d'obertura de la teva ment a qui està disposat a dir-te alguna cosa? Amos Oz afirma, amb paraules molt belles, que si viatges veuràs paissatges, cases, museus i carrers: i la gent del pais que visites. Però que si en llegeixes una novel.la, entres al món interior d'aquest país; entres a les cases que el turista veu per fora; fins i tot entres a l'interior de les persones i coneixes els seus temors i anhels. Viatjar et pot fer obert. La lectura és el viatge més poderós: el que et pot fer estalviar incomprensions, conflictes, aprensions i guerres".

..."Hem de témer el lector d'un sol llibre, vaig escriure fa uns dies. Ara dic: temem el qui menysprea el llibre, qualsevol llibre, pel fet de ser llibre. La bèstia crema els llibres, tanca repetidors de televisió, ordena i censura i ens diu què podem veure i què no. Aquesta bèstia ha existit sempre. Ha dut cuirassa, llança a la mà, bàcul, turbant...tot depén de l'època: ara també duu amaricana i corbata. La bèstia existeix ara. A la bèstia li agrada la societat que només es preocupa d'anar al gimnàs i i treballar per comprar-se un Ferrari. És societat que no amoïna. En canvi, la societat que llegeix, pensa; i si pensa, opina. I això, sempre incomoda".

..."La llibertat no és una foguera ni una bomba al voltant dela cintura: la llibertat és una llibreria".

(Fragments de l'article "La llibertat és una llibreria", publicat al suplement Cultura de l'Avui, de 28 de febrer de 2008).