LES ACTIVITATS DEL CLUB, NOTÍCIES, OPINIONS, ARTICLES..., UN ESPAI PER PARTICIPAR, COL·LABORAR, COMENTAR, PROMOURE I DIVULGAR L'AFECCIÓ PER LA LITERATURA I LA LECTURA.
-----------------------------------------------------------------

dijous, 22 de gener del 2009

UN PROGRAMA DE TELEVISIÓ PER PROMOURE LA LECTURA

Un programa de televisió promou la lectura a Sant Narcís i a Santa Eugènia.

L’alumnat de quart d’ESO participa en una activitat extraescolar amb format televisiu mensual a TVGi.

GIRONA | P.T.V.

Els estudiants que cursen l’últim any de secundària obligatòria a Santa Eugènia i a Sant Narcís poden participar en una activitat extraescolar que sha posat en marxa, de manera pilot, amb lobjectiu de potenciar la lectura. Aquesta iniciativa, que ha pres forma de programa televisiu, semmarca en el Pla dEntorn Educació i Convivència daquests barris de Girona. 

Es tracta de La ciutat dels llibres. Versió 2.0 adolescents, una varietat del programa televisiu setmanal que emet TVGi. Les entitats promotores i coordinadores daquesta activitat son el Servei Educatiu del Gironès del Departament dEducació de la Generalitat, Televisió de Girona i el Servei de Biblioteques Municipals (Biblioteca Salvador Allende) de lAjuntament de Girona. A més, el projecte té el suport de la comissió 2 Adolescents i joves, del Pla dEntorn Educació i Convivència, i el professorat dels tres centres implicats, linstitut deducació secundària Santa Eugènia, el Col·legi Maristes i el Col·legi Pare Coll.

La proposta sadreça a lalumnat de quart curs dESO dels centres de secundària que funcionen als barris gironins de Sant Narcís i Santa Eugènia, i es realitza amb el suport del professorat dels departaments de llengua i literatura catalana de cada centre.

Els objectius 

La iniciativa sha posat en marxa amb diferents objectius, entre els quals destaquen el danimar la pràctica pel gust per la lectura entre els adolescents; afavorir els programes televisius culturals adreçats a aquesta franja dedat; promoure l’ús de la biblioteca dels barris; intercanviar coneixements de lectures literàries; afeccionar els joves cap a la literatura, en el seu temps lliure; donar a conèixer les seves preferències lectores; desenvolupar lexpressió oral en els mitjans de comunicació televisius; i estimular la literatura en llengua catalana. 

Segons van destacar els seus responsables, les tres entitats promotores de lactivitat extraescolar realitzen les tasques pròpies de redacció, planificació, organització tècnica i difusió del projecte, perquè aquest pugui reeixir.

De manera específica, la biblioteca sencarregarà dassessorar i coordinar el jovent. Al mateix temps, aquest equipament ha elaborat un bloc que facilitarà la tria de lectures que després sexplicaran al plató de TVGi.

Trenta-sis participants

Un total de 36 noies i nois –12 de cada centre educatiu participaran mensualment per torns en el programa, que semetrà per primer cop el dimecres 28 de gener a dos quarts donze de la nit. L’últim dimecres de juny serà també el darrer de la programació de La ciutat dels llibres. Versio 2.0 adolescents prevista per aquest any. 

El programa disposarà duna caràtula pròpia de presentació i tindrà una durada de 25 minuts. Cada alumne es presentarà ell mateix, el seu centre i el llibre que ha llegit, ensenyant-lo i explicant, valorant i recomanant la seva lectura. Després sestablirà un debat-col ·loqui conduït pel periodista Xavier Carmaniu, que tractarà sobre els aspectes que hagin anat sortint durant les presentacions de les sis lectures escollides.

«La ciutat dels llibres. Versió 2.0 adolescents» és un projecte pilot del Pla d’Entorn Educació i Convivència Hi participen estudiants de l’institut de secundària Santa Eugènia i dels col·legis Maristes i Pare Coll.

Foto: DdG. Xavier Carmaniu amb un grup d'estudiants, participants del projecte.

L’AULA | DIARI DE GIRONA | DIMARTS, 20 DE GENER DE 2009