LES ACTIVITATS DEL CLUB, NOTÍCIES, OPINIONS, ARTICLES..., UN ESPAI PER PARTICIPAR, COL·LABORAR, COMENTAR, PROMOURE I DIVULGAR L'AFECCIÓ PER LA LITERATURA I LA LECTURA.
-----------------------------------------------------------------

dissabte, 7 de febrer del 2009

DIMARTS 10 DE FEBRER : PRESENTACIÓ DELS LLIBRES "ELS MESTRES DE LA REPÚBLICA" i "MARE DE DÉU,QUINA ESCOLA!"

ELS MESTRES DE LA REPÚBLICA
i
MARE DE DÉU, QUINA ESCOLA!
Els mestres contra Franco
Autors: Salomó Marquès i Raimon Portell

Dimarts, 10 de Febrer de 2009, a les 8 del vespre, al Punt de lectura de Sant Narcís, farem la presentació dels dos llibres esmentats. Presentaran l'acte en Quim Pélach, professor del Departament de Pedagogia de l'UdG i en Lluís Gil, com a coordinador del Club de lectura Sant Narcís.

"ELS MESTRES DE LA REPÚBLICA"

"Quan l'analfabetisme era un mal crònic que semblava que no tenia remei. Quan no hi havia escoles per a tothom i milers de nens corrien pels carrers,malnodrits, amb la salut precària. Quan no hi havia espais per jugar i hi havia una manca d'higiene i de cultura, va néixer una generació de mestres que, amb el referent d'Europa, va crear una escola nova i moderna adaptada als nous temps. La gran innovació d'aquesta nova pedagogia era el respecte a l'infant, els seus temps, els seus ritmes, la seva capacitat d'entendre l'entorn, apropiar-se'l i construir-se'n una imatge. Els nens deixaven d'estar lligats a la taula recitant com lloros per parlar i escriure sobre allò que els envoltava. Era una escola laica i mixta que volia respectar l'opció religiosa de cadascú, sense imposicions, sense la missa diària. Els mestres de la República és, doncs, un homenatge a totes aquelles persones que van lluitar per construir una escola nova que formés ciutadans lliures, cultes i amb veu pròpia".

"MARE DE DÉU, QUINA ESCOLA!"

Un homenatge als mestres que van lluitar sota el franquisme per una educació de qualitat. El1939, amb el final de la guerra començava un nou sistema educatiu que representava una regressió espectacular respecte l'avançada escola de la República. Els mestres republicans que no s''havien exiliat o desaparegut en la guerra van haver d''abandonar l''exercici de la professió o passar dures purgues. Mare de Déu, quina escola! Els mestres contra Franco, és un exhaustiu repàs de quaranta anys d''exercici de la docència; des de les difícils condicions de la postguerra als moviments alliberadors de la transició, un repàs a noms propis com els de la pedagoga Marta Mata, l''escola de mestres Rosa Sensat o les primeres escoles catalanistes i progressistes que es van obrir a Barcelona i rodalia".

RAIMON PORTELL (Barcelona, 1963) va estudiar filologia, va fer de mestre i es dedica a escriure. Ha col·laborat amb les revistes "El Mundo de los Pirineos", "Viajes National Geographic", "Descobrir Cuina" i "Sapìens", entre d'altres, i amb alguns diaris. Ha guanyat dos premis de periodisme. Ha estat director de la revista "Descobrir Catalunya", cap de redacció d'"Infancia" i d'"Altaïr". A més de "Els mestres de la República", "Els mestres de la República en imatges"  i "Marta Mata, el camí de l'escola", ha publicat "Una cançó de Cap Verd" i "L'ombra de Venècia", dues novel·les de viatges. També, els llibres "Vull una corona! (Premi Crítica Serra d'Or 2005), "Pirineu català" i el llibre de viatges "El somni del jaguar".

SALOMÓ MARQUÈS (L'Escala, 1942) és professor emèrit del departament de Pedagogia de la Universitat de Girona. Els darrers 25 anys ha ensenyat història de l'educació als estudis de pedagogia i d'Educació Social. Es dedica a investigar sobre l'educació i l'escola a casa nostra, especialment durant les èpoques republicana i franquista. Ha publicat un llibre sobre l'exili dels mestres" i diverses biografies de mestres renovadors editades a Catalunya i a Mèxic.Juntament amb Jordi Font, acaben de publicar "Diari de guerra del mestre Miquel Oliveras i Casas (abril 1938-maig 1939)".

Hem convidat expressament a totes les escoles de la ciutat (Escoles bressol, CEIPS, IES i Escoles d'adults, a més d'associacions i entitats relacionats amb l'educació i algunes AMPES (de les que teniem contactes), perquè ens ha semblat que era una bona oportunitat per conèixer, amb la presència i la veu dels autors, unes dones i uns homes que varen lluitar per fer una escola nova i que, malhauradament, la revolta feixista de Franco va estroncar.

(A la fotografia, d'esquerra a dreta: Raimon Portell, Josep M. Ainaud de Lasarte i Salomó Marqués, a la presentació a Barcelona).