LES ACTIVITATS DEL CLUB, NOTÍCIES, OPINIONS, ARTICLES..., UN ESPAI PER PARTICIPAR, COL·LABORAR, COMENTAR, PROMOURE I DIVULGAR L'AFECCIÓ PER LA LITERATURA I LA LECTURA.
-----------------------------------------------------------------

divendres, 13 de març del 2009

"EL CINQUÈ EN JOC" - Robertson Davies

Magnífica novel·la que descriu amb detall la trajectòria d’un home, Dunstan Ramsay. El relat de la seva vida, primer a Deptford (Canadà), on va nèixer, després la seva participació a la Primera Guerra Munial, a més dels anys d’universitat i el periple per Europa i Amèrica. Les seves relacions, marcades per la subtilesa i la sinceritat en moltes ocasions, amb els personatges que Davies crea per anar teixint una història senzilla i complexa alhora, -la família Dempster (sobretot amb Mary, la mare, i sobretot per les coneqüències de l’accident que va provocar el part prematur d’en Paul); amb Boy Staunton, amb la Leola, amb el mateix Paul, retrobat després en el mag Einsengrim, etc…, però també amb l’amargor i la tsitesa de com podien haver estat aquelles relacions i no van ser.

Manté la tensió i la expectació fns al final i crea una atmòsfera d’intriga permanent que fa que sigui molt difícil interrompre la seva lectura. Des del meu punt de vista molt recomenable. A l’obra de Davies hi ha moltes més coses. És el que fa aconsellable llegir-la. 

De la seva relació amb en Boy Stauton, quan es refereix a ell ( a en Boy), com a persona superficial i a ell (Dunstan), com a espiritual i intel·lectual, em quedo amb les frases: “l’intel·lecte pot arribar a ser un bromista cruel i un amo mesquí”… i “Els joves brillants necessiten oients apagats, de l mateixa manera que les joves boniques necessiten amigues poc atractives”.