LES ACTIVITATS DEL CLUB, NOTÍCIES, OPINIONS, ARTICLES..., UN ESPAI PER PARTICIPAR, COL·LABORAR, COMENTAR, PROMOURE I DIVULGAR L'AFECCIÓ PER LA LITERATURA I LA LECTURA.
-----------------------------------------------------------------

diumenge, 24 de febrer del 2008

In memoriam, Josep Palau i Fabre

Josep Palau i Fabre (Barcelona 1917 - Barcelona 2008)

En la seva memòria i amb el reconeixement més profund per tota la seva trajectòria, reproduïm un poema seu i, al marge, un video d'una lectura a càrrec de Hermann Bonnín.

PARADÍS ATROÇ

À celle qui se fait appeler "Tabou"

Amb els teus ulls oberts ompliries l'estança

on el teu cos madur fóra el meu instrument,

i el teu ventre, que té la forma impertinent,

daria el ritme atroç del repòs de la dansa.

Obririen l'espai espais d'esgarrifança,

i entorn del blanc silenci, una música ardent,

fingiria en en el sostre un ample firmament

on àngels taciturns farien contradansa.

I hauríem, de la nit, els infants més rebels:

monstres que pariries en la buidor dels cels

i anirien a raure a l'òrbita malalta

on circumden a lloure els coixos i els cretins ...

Jo et besaria el ventre com una immensa galta

i tu em demanaries que te'l besés per dins.

dissabte, 23 de febrer del 2008

"LECTURES": Salvador Oliva llegirà els seus poemes

Dimarts 11 de març
a dos quarts de vuit del vespre
C.Cívic Sant Narcís

Seguint amb el format "LECTURES", en el cicle de la poesia i els poetes, toca el torn en aquesta ocasió a Salvador Oliva.

Amès de poeta (la seva obra s'estèn des del 1983 "Marees del desig", fins el 1998 amb "Complements circumstancials", ha escrit novel.la i assaig, d'entre els quals cal destacar els relacionats amb la mètrica a la poesia.

Destaca la seva importantíssima tasca com a traductor, sobretot de l'anglès al català. A destacar la traducció de l'obra completa del teatre de Shakespeare (37 volums Ed. Vicencs Vives). Pel que fa a la poesia també importants traduccions: del mateix Shakespeare "The sonets" / "Els sonets" (Empúries-Ed. 62) i de W.H. Auden "17 poems" (Quaderns Crema) i "Selected poems" (A. Bosch Editors), amès d'altres autors.

En aquesta ocasió tindrem la sort d'escoltar-lo "en directe" llegint la seva pròpia obra.

dimecres, 20 de febrer del 2008

Herman Hesse

"La lectura sense amor, el saber sense respecte, la formació sense cor, és un dels pitjors pecats contra l'esperit"

"La persona lletrada sí que està més instruïda en les lletres que el poble, però no és pas més llesta"

dimarts, 19 de febrer del 2008

Dues propostes de CCG Edicions

Avui he rebut dues notícies de Curbet Comunicació Gràfica que reprodueixo pel seu interès. Sempre ha cregut que tothom que té "memòria", que té coses a dir, hauria de dedicar un temps a escriure i així aportar a la història col.lectiva aquesta "memòria" personal de que parlo. Així he animat a algunes persones a fer-ho. És per aquesta raó que celebro la iniciativa de CCG i d'en Quim Curbet al seu davant.

L'altra notícia, la de possibilitar a un preu raonable la publicació del llibre que hom ha desitjat en alguna ocasió poder publicar, em sembla igualment lloable.

El segle XX fou una època crucial de la nostra història en la que Catalunya va viure, en el lapse de 20 anys (1931-1950), l’experiència de la segona República, la guerra civil i els anys de penitència de la postguerra. Els darrers testimonis d’aquella època són la gent nascuda abans de 1928, molts d’ells han anat desapareixent gradualment sense deixar palès el testimoni únic de les seves vivències.CCG Edicions fa una crida a tots els que encara estan disposats a explicar el seu testimoni a fer-ho per escrit. La crida va dirigida fonamentalment als que van viure aquesta època a les comarques gironines, a ells i als seus familiars, per animar-los a escriure un mínim de 3 folis que posteriorment CCG Edicions publicarà –l’any 2009– en forma de recull, coincidint amb el 70 aniversari del final de la guerra civil.Tothom que vulgui expressar la seva vivència haurà d’aportar un text, abans del 31 de juliol de 2008, juntament amb les seves dades personals, una fotografia recent i una de l’època, a l’adreça de correu electrònic memoria@ccgedicions.catUs demanem que feu difusió de la nostra proposta per aconseguir com més testimonis millor i que no es perdi definitivament una memòria històrica que és patrimoni de tothom.

Curbet CG ha creat un nou segell editorial que porta per nom MÍNIMA LLIBRES.Mínima Llibres ofereix la possibilitat, a l’abast de qualsevol, de poder editar el seu llibre sobre demanda, amb impressió digital, sense traves de cap mena, amb una qualitat inigualable i una relació preu/qualitat que permet fer possible, sense grans complicacions, el que abans per a molts només era un somni. Podeu obtenir més informació en la nova web: http://www.minimallibres.com Quim Curbet / CCG EdicionsRonda Pare Claret, 14, 1r 2a 17002 Girona / Tel. 972 200 084 - Fax 972 200 570

http://www.curbetcg.com

http://quimcurbet.blogspot.com

dimecres, 13 de febrer del 2008

Club de lectura, en anglès, a La Llibreteria

La Llibreteria ens ha fet saber que posa en marxa un Club de lectura en anglès. Des del Club de lectura "Sant Narcís" els desitjem èxit i molts anys de vida i de lectura.

Felicitats!!!

La Llibreteria (Carrer Migdia, 55 - Girona)

dilluns, 11 de febrer del 2008

El llibre del mes de Febrer (grup "a")

La néta del senyor Linh

És un home gran dempeus a la part del darrere d’un vaixell. Estreny entre els braços una maleta lleugera i un nadó, més lleuger encara que la maleta. L’home gran es diu senyor Linh. És l’únic que sap que es diu així, perquè tots els que ho sabien van morir al seu voltant.”La novel•la començà així, amb un personatge a punt d’embarcar-se cap a un país desconegut, fugint de la guerra. No sabem d’on és, el senyor Linh; ni tampoc on va. Només sabem que estreny entre els seus braços l’únic que la guerra li ha deixat: la seva néta Sang Diû. A partir d’aquí, la història dels dos personatges en una terra estranya. Una terra que no fa la mateixa olor que la seva. Una terra freda.Només la coneixença casual d’un home, el senyor Bark, omplirà la solitud del vell. Dos solitaris que es troben enmig d’una gran ciutat que els ignora. No parlen la mateixa llengua, però es reconeixen els gestos, els somriures, la calidesa de les paraules dites.

El final de la història, un final sorprenent, farà que el lector repensi –si no torna a llegir, com he fet jo- tota la història des del principi: el tracte dels altres refugiats cap al senyor Linh i la seva néta o la tendresa del senyor Bark agafen, llavors, un sentit especial.Així, amb poc més de cent pàgines, Phillippe Claudel ens dóna una petita perla literària de lectura més que recomanable. Ara, només esper trobar el moment per llegir l’obra amb la qual aquest autor va assolir l’èxit literari l’any 2003: Les ànimes grises. Però aquesta és una altra història de la qual, potser, d’aquí a unes setmanes, també parlarem.

(Text extret de: http://www.maitesalord.cat/)

El Club de lectura "Sant Narcís", creix

Reprenent la notícia del 27 de novembre de 2007, publicada al dimoni.com, que explicava que el nostre Club de lectura, donada la demanda per formar-ne part, es desdoblaria en dos grups, hem d'anunciar que ja és un fet.

Són dos grups d'un mateix club -de moment "a" i "b"- i estan integrats per un nombre d'entre dotze i quinze persones cadascún. El grup "a" continuanrà fent la seva tertúlia l'últim dimarts de mes i el "b", la farà l'últim dijous. D'aquesta manera el grup dels dijous, fora de que decideixin el contrari, llegiran el llibre que el dels dimarts hauran acabat de llegir.

Pot ser que més endavant els dos grups tinguin un nom per a cadascún, dependrà del que decideixin els seus components.

Estem molt contents de que un projecte que aviat farà tres anys que vam posar en marxa, no només no hagi minvat sinó que hagi anat a més.

dijous, 7 de febrer del 2008

C.Cívic Ter i Biblioteca Antònia Adroher

Dissabte 26 de gener es va inaugurar el Centre Cívic Ter, a Taialà, que acull una magnífica, àmplia i diàfana biblioteca a la que l'Ajuntament ha batejat amb el nom d'Antònia Adroher. Mai és tard si les coses arriben!. Per fí un equipament relacionat amb la cultura porta el nom de la que va ser mestra i la primera dona regidora -de cultura i propaganda-, de l'Ajuntament de Girona, en la República.
M. Lluïsa Faxedas, l'actual regidora de Cultura, tot recordant la personalitat i la trajectòria de l'Antònia, va dir que ella, l'Antònia, "...avui estaria molt contenta i orgullosa de que precisament una biblioteca porti el seu nom".


De tot el que es llegeixi a la biblioteca, de totes les frases que hom pugui recordar dels molts llibres que hi ha, una, de la pròpia Antònia, molt significativa, ha estat escrita en el dintell de l'entrada -a l'interior, damunt del punt de recepció: "La cultura i la instrucció són instruments necessaris per a una vida més lliure, per a la llibertat de tots".

Felicitem-nos, doncs, per aquest esdeveniment que ve a completar una excel.lent xarxa de centres cívics i biblioteques.

Poc abans d'escriure aquesta nota m'arriba la notícia, via dimoni.com, de que l'Ajuntament ha substituït, actualitzant-la, la placa del carrer, de Sant Narcís, que porta el nom de l'Antònia. M'agrada que s'hagi fet i em refà un xic del mal record que tinc del dia de l'homenatge popular que li vàrem fer, a l'esmentat carrer, en que per llegir un text que s'havia publicat, referent a la poca entitat del carrer, se'm va retreure que ho hagués fet i, sobretot, que ho hagués fet en públic.

dilluns, 4 de febrer del 2008

L'hora del conte al Punt de lectura

«L'hora del conte» al Punt de lectura de St. Narcís:

al febrer, Cia. del Borinot Groc

El passat dimecres -23 de gener- va començar el cicle de L'hora del conte al Punt de Lectura de Sant Narcís.
Cada mes, a les 5.30 de la tarda, ens reunim al voltant d'un rondallaire i ens deixem captivar per la màgia de les històries més originals, que ens ajudaran a preguntar-nos la raó de moltes coses.

Les hores del conte dels propers mesos seran:

20 de febrer: Grimm més, Grimm fa molt, de la Cia. del Borinot Groc

19 de març: La calaixera d'en Peret, amb Carmina

16 d'abril: Contes de Dracs, de La Minúscula

14 de maig: Contes de l'avi Siset i l'àvia Carmeta, amb Sílvia Escuder

11 de juny: En una llauna de sirenes, de la Cia. del Borinot Groc

L'hora del conte l'organitza l'Associació de Veïns del barri de Sant Narcís (Club de lectura Sant Narcís) i la Biblioteca Salvador Allende de Santa Eugènia, amb la col·laboració del Centre Cívic de Sant Narcís.