LES ACTIVITATS DEL CLUB, NOTÍCIES, OPINIONS, ARTICLES..., UN ESPAI PER PARTICIPAR, COL·LABORAR, COMENTAR, PROMOURE I DIVULGAR L'AFECCIÓ PER LA LITERATURA I LA LECTURA.
-----------------------------------------------------------------

diumenge, 1 de març de 2009

HOMENATGE CIUTADÀ A CARLES RAHOLA

El dia 15 de març a les cinc del matí hi haurà una concentració a la porta del cementiri vell de Girona, prop del lloc d'afusellaments. Llavors, començarà la marxa que resseguirà el camí que 'Rahola no hauria d'haver seguit mai' que el va dur per l'antic camí de Font de la Pólvora a l'execució. Una de les aturades serà al Jardí de la Infància, un lloc emblemàtic per Rahola perquè va escriure un article sobre els parcs i jardins que va ser llegit durant el seu judici.

La comitiva seguirà fins el monument de Carles Rahola a la Rambla per acabar a la porta del seminari, d'on va sortir Rahola per emprendre el camí que el va dur a la mort. Hi faran un acte final amb alumnes i professors de l'IES Carles Rahola de la ciutat.

Aquest iniciativa vol ser ciutadana i està organitzada per la Comissió Cívica pro-homenatge Carles Rahola. De moment, està formada per CCG-Edicions, El dimoni.com, Fotògrafs Sense Fronteres i l'Associació de Represaliats del Franquisme. Quim Curbet ha fet una crida a totes les entitats i associacions de la ciutat perquè s'adhereixin a la convocatòria.

Es tracta de rendir homenatge a Carles Rahola. Curbet ha assenyalat que encara que la ciutat vagi recordant el nom de Rahola 'sempre hi estarà en deute' i, per això, insta a tirar endavant iniciatives en honor a la seva memòria.

Una altra de les iniciatives que es duran a terme serà editar, abans del 15 de març, el Breviari de Ciutadania de Carles Rahola. Tindrà un annex titulat "Nou breviari de ciutadania" on 117 gironins han escrit una reflexió sobre la ciutat com a espai comú 70 anys després que ho fes Rahola.

Les activitats per commemorar el 70è aniversari de la fi de la Guerra Civil començaran aquest diumenge amb un itinerari històric a la ciutat que passarà pels 'indrets de repressió' reconstruint els lloca on va tenir lloc la repressió, els consells de guerra o els judicis sumaríssims. L'Ajuntament de Girona també ha organitzat una exposició itinerant sobre Rahola que passarà per diferents centres cívics i instituts de la ciutat.

Seran cinc mesos -de febrer a juny- plens de xerrades, exposicions, conferències, lectures, itineraris i projeccions per commemorar la fi de la Guerra Civil a Girona i recordar com es va viure aquest període a la ciutat.

“No crec deixar cap enemic en aquesta terra,
en la dolça Catalunya que he estimat tant, en aquesta Girona dels meus amors, ni tampoc fora d’ella.”

(DE LA CARTA DE COMIAT QUE CARLES RAHOLA VA ESCRIURE ALS SEUS FAMILIARS, MOMENTS ABANS DE SER AFUSELLAT)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Pots deixar el teu comentari i pots escriure el que et sembli d'interès per publicar. Tu escriu, tindràs resposta.